Köprücük kemiği diğer adıyla klavikula kırığı her yaştan insanda görülebilir. Köprücük ismi ise omuz ile göğüs kemiklerini bağlamasından dolayı verilmiştir.
Bu kemik önemli sinir ve damarların birleştiği noktaya çok yakındır. Bu şekilde bir yakınlığa rağmen köprücük kemiğindeki kırıklarda ölüm riski içeren dokular nadiren hasara uğrar.
Uzunlamasına olan bir kemik olduğu için kırık ortalarında olabilir. Bazen ise göğüs ve kürek kemiği ile eklenmenin oluştuğu yerde görülebilir.
Omuz üzerine düşmelerde kırık gözlenmesi daha sık olur. Trafik kazaları veya bebeklerde ise doğumda oluşan sıkışıklık kırık meydana gelmesine sebep olabilir.
Kırık sonrası şiddetli ağrı gözlenir ve kolu hareket ettirmek zorlaşır.
Belirtileri ise;
- Omuzda sarkma
- Omuzun yukarı kaldırılmaması
- Morarma, şişme ve bölgedeki hassasiyet şeklinde sıralanabilir.
Kırık sonucu doktora başvurulduğunda doktor kırığın durumunu anlamak ve sinir hassasiyeti olup olmadığını öğrenmek için hastaya sorular yönlendirebilir.
Kırığın görünümüne bakmak için röntgen isteyebilir. Bazen daha detaylı bir görünüm için tomografi çekilmesi de gerekebilir. Bu kemik kırığında iyileşme için ameliyat şart değildir.8 Bandaj kapalı kırık tedavisi için uygulanabilir. Ancak bazı durumlarda cerrahi tedavi gerekebilir.